Murmu, Swaraj, eller en helt tredje?

Som Fokus India skrev igår, så er Pranab Mukherjees 5-års periode som indisk statsoverhoved slut i juli. Hvem som skal afløse Mukherjee, er endnu ikke klart.

I Indien ligger den politiske magt fortrinsvis i parlamentet, og præsidentens funktion er derfor primært ceremoniel. En nylig leder i The Hindu kalder da også indiske præsidentvalg for «tamme og forudsigelige»: der er i praksis ikke det store på spil, og den siddende regerings kandidat vinder stort set altid. Man kunne have lagt til, at der heller ikke er nogen valgkamp, og at kandidatierne – som nævnt igår – typisk fremstår som noget grå. Alligevel er valget af præsident en politisk vigtig begivenhed, som de forskellige politiske partier – både i regering og opposition – kan benytte til at markere politisk ståsted.

Givet tingenes tilstand i indisk politik ser det ud til, at den siddende NDA-regering uden store sværdslag vil kunne få sin præsidentkandidat valgt. Men, på trods af at fristen for nominering af kandidater nærmer sig, har BJP ikke officielt meldt ud, hvem man vil pege på. Man har nedsat et tre-mands udvalg bestående af de politiske sværvægtere Rajnath Singh, Arun Jaitley og Venkaiah Naidu, men de holder kortene tæt til kroppen. Oppositionen bestående af Kongrespartiet og flere af de vigtigste regionale partier – TMC, CPM, NCP, JD(U) med flere – har også samlet sig i et forsøg på at identificere en modkandidat. Men strategien her ser ud til at være at afvente BJPs udspil. Peger BJP på en kandidat med ”ekstreme synspunkter”, vil man lancere en modkandidat. Anser man derimod BJPs kandidat for at være ”troværdig og acceptabel”, er der mulighed for en større konsensus. Udfordringen bliver selvfølgelig, at hvad der er ”acceptabelt og troværdigt” for eksempelvis RJD ikke nødvendigvis er ”acceptabelt og troværdigt” for TMC. Og så videre. Præsidentvalget kan altså blive nok en lakmustest for den fragmenterede opposition og dens evne til at konsolidere en fælles politisk stemme.

BJP kan have gode grunde til at vælge en ”konsensuskandidat”, som også er spiselig for større dele af oppositionen. Gør man det, vil man vise politisk storsind og villighed til at inkludere oppositionen i nationalt vigtige spørgsmål. På den anden side er det også muligt, at BJP ikke vil være specielt optaget af at skabe konsensus. Det er første gang i historien, at BJP kan mønstre et flertal i valgkollegiet, og hvorfor skulle man ikke benytte dette til at vælge kandidater, som deler partiets højrenationale synspunkter? Gør man det, vil man i tillæg skabe begejstring i det vigtige bagland i RSS.

I medierne spekuleres det i flere aktuelle kandidater. Et navn, som længe har været diskuteret, er guvernøren i Jharkhand, Draupadi Murmu. Murmu er Adivasi, og som vi skrev igår kan hun dermed blive den første indiske præsident med Adivasi-baggrund. Hun er også fra Orissa og har der haft flere ministerposter i den tidligere BJP-BJD regering. Der er snart delstatsvalg i Orissa, og her satser BJP hårdt på at vippe Naveen Patnaik af pinden. Peger man på Murmu som Indiens næste præsident kan det give positivt udslag i Orissa. Samtidig ville Murmu, såfremt hun får chancen, nok ende med at fremstå som en konsensuskandidat – for det skal godt gøres for et politisk parti at undergrave muligheden for, at en Adivasi for første gang i historien kan beklæde landets højeste politiske embede. Men der er også andre alternativer, for eksempel den politiske veteran Kariya Munda, som også er Adivasi, og som modsat Murmu har et langt tilhørsforhold til RSS. De seneste dage er også udenrigsminister Sushma Swaraj sejlet op som en aktuel kandidat. Hun har et imponerende politisk CV, er respekteret, og flere oppositionspartier vil formentlig støtte hendes kandidatur – muligvis også Sonia Gandhi. De to har efter sigende et godt forhold – også selv om de ved Lok Sabha valget i 1999 var direkte modstandere i valgkredsen Bellary, med alt hvad det indebærer af aggresiv retorik og hårde beskyldninger. Swaraj er desuden en acceptabel kandidat også for RSS.

Som vicepræsidentkandidat nævnes TS Gehlot som et efterhånden ganske sikkert valg. Gehlot er Dalit, BJP-politiker fra Madhya Pradesh, og minister i NDA-regeringen. Vælger man Murmu og Gehlot kan Indien altså snart få sin første Adivasi-Dalit duo i Rashtrapati Bhavan.

Kenneth Bo Nielsen

Leave a comment

Your email address will not be published.


*