Hva er det med BJP?

Statsminister Narendra Modis parti, Bharatiya Janata Party, vant ikke bare parlamentsvalget for tre år siden, men synes å gå fra seier til seier. Riktignok har det vært enkelte tilbakeslag, ikke minst valgtapet i Bihar i fjor og i Punjab i år. Men seierene er langt mer overveldende. Seieren i delstatsvalget i Uttar Pradesh skinner spesielt kraftig. Her vant partiet langt over halvparten av plassene i delstatsforsamlingen og ikke minst så vant de tilslutning fra nesten halvparten av velgerne. Partiets aktivister er opprømte og fremoverlente. Det merker man ikke minst i Vest-Bengal og i Odisha, to delstater som styres av opposisjonspartier og som nå er siktemål for BJPs neste fremstøt.

Så hva er det med BJP som gjør at det har slik suksess? Tre elementer synes å være spesielt viktige.

Amit Shah, BJPs innflytelsesrike organisator

En vesentlig faktor er partiorganisator Amit Shah. Hans organisasjonskraft er ganske spesiell. I delstatsvalget i Uttar Pradesh mobiliserte han ikke mindre enn 1,7 millioner valgkampmedarbeidere, en flokk på et par dusin for hvert eneste stemmelokale. Ikke alle var de partiaktivister, men det gjorde ikke så mye. De gikk fra dør til dør og sang hyllestsanger til BJP og den lokale kandidaten og delte ut valgkampmateriell. De andre partiene var avhengige i større grad av aktivister som de klarte å mobilisere. Amit Shah og BJP hentet valgkamparbeidere der de lot seg finne, og de hadde

midlene til å betale. BJP ønsker å fremstå som et uavhengig og fritt parti, men mottar betydelige summer fra næringslivet. Dette var en sentral faktor i Modi og Shahs suksess i Gujarat som de har vært i stand til å videreutvikle. I tillegg har Shah og Modi klart å mobilisere RSS, aktivistorganisasjonen som ved et par tidligere anledninger har vist partiet en kald skulder.

BJP søker også å fremstå som noe annet enn Congress. Det er likevel mange trekk fra Congress i BJPs taktiske valg. Som Uwe Skoda skriver her i FokusIndia, maktovertakelsen i Manipur skjedde ved hjelp av tidligere Congress-politikere og var klassisk Congress-taktikkeri. Det samme kan sies om maktovertakelsen i Goa: en klar manipulasjon av systemet uten at det var direkte ulovlig. Avhoppere gis ministerposter, partilojalister gjøres til guvernører, guvernørene bruker sitt begrensede, men avgjørende handlingsrom, avstemninger utsettes eller fremskyves. Det er særlig i delstater som ikke er entydig i BJPs hender eller hvor maktkampen fremdeles er uavklart at slike taktiske grep benyttes skriver Ronojoy Sen i en Times of India-blogg. Utover dette er partiet ganske fleksibelt og slipper til flere stemmer. I Gujarat er det businessvennlighet og økonomisk pragmatisme som gjelder, i Uttar Pradesh får de hindunasjonalistiske røstene langt friere spillerom.

Det er likevel ikke til å komme forbi at BJP har skapt entusiasme. Partiet har maktet å gjøre noe alle politiske partier i ethvert demokrati ønsker å gjøre, å få til en idé om at partiet og landet er ett. Ikke alle deler denne ideen, langt i fra, men mange nok. Politikk er følelser, også i India. BJP er partiet som skal redde India. BJP gjør desh seva, tjener landet. De andre driver bare med politikk. Dette er en oppfatning langt ut over aktivistenes rekker, skriver Suhas Palshikar i siste nummer av EPW. BJP handler om tro, faith, skriver han. BJP har klart å fremstå som noe annet enn de andre partiene, og da særlig Congress – Congress mukt, fri fra Congress, har vært et slagord som har vunnet gjenklang. Den veldig utbredte forestillingen om at politikk er skittent hjelper ennå BJP, enn så lenge.

Det er kanskje også andre faktorer. Modis appell, landets økonomiske vekst, eller en selvforsterkende jubelstemning i visse deler av befolkningen?

Arild Engelsen Ruud

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*