India til urnene: BJPs triumf

BJP fremstår som den store sejrherre efter stemmerne er optalt i alle fem delstater som gik til urnene tidligere i år.

I Uttar Pradesh vandt man en jordskredssejr og har flertal i delstatsparlamentet alene. Den ungdommelige duo bestående af Rahul Gandhi og Akhilesh Yadav havde intet effektivt modtræk til BJPs velkoordinerede kampagne og Dalit-partiet BSP blev nærmest totalt decimeret. I Uttarakhand sikrede man sig også et solidt flertal alene og har nu 57 af 70 pladser i delstatsparlamentet.

I Goa og Manipur gik det umiddelbart mindre godt for BJP. Begge steder blev man mindre end Kongrespartiet, men begge steder fik man alligevel i kraft af hurtigt og effektivt alliancebyggeri fat i førsteministerposten. For eksempel sagde forsvarsminister Manohar Parrikar promte sin stilling op og fløj hjem til Goa for at blive taget i ed som førsteminister.

Kun i Punjab måtte man notere sig et klart nederlag, men det var til gengæld et nederlag man var forberedt på. Her vandt Kongrespartiet mens Aam Admi Party (AAP) skuffede fælt: man havde ambitioner om at vinde dette valg, men endte op med bare 20 ud af 117 pladser i delstatsparlamentet. AAP havde også ambitioner om et godt valg i Goa, men her vandt man ikke en eneste plads, og Arvind Kejriwals ambitioner om at gøre partiet gældende på nationalt plan led dermed et knæk.

På tirsdag den 21. marts præsenterer Fokus Indias Guro W. Samuelsen og Kenneth Bo Nielsen i selskab med NUPIs Francesca Jensenius en dyberegående analyse af valgresultatet, og giver deres bud på, hvad konsekvenserne er for indisk politik mere generelt. Alle er velkomne til seminaret i Sophus Bugges Hus på Blindern, seminarrom 4, fra kl. 11 til 12. Vi serverer kaffe og lunsj.

Kenneth Bo Nielsen

Leave a comment

Your email address will not be published.


*