Tamilske overraskelser

Det pågår en overraskende maktkamp i Tamil Nadu. Overraskende, fordi det etter alle solemerker lå an til at Sasikala skulle overta som partileder og førsteminister i delstaten etter at Jayalalithaa døde i desember i fjor. Men Sasikala ble utfordret og det er en betydelig maktkamp på gang i AIADMK. Sasikala kastet ut utfordreren av partiet, og han gjorde det samme med henne. I tillegg er Sasikala fengslet i en korrupsjonssak, og en tredje person er utnevnt til førsteminister.

Det er flere overraskelser her. Den største er Sasikalas skjebne, hun som skulle arve Jayalalithaas plass. Sasikala Nataranjan var Jayalalithaas mangeårige venn og fortrolige og hun hadde opparbeidet seg en mektig politisk posisjon som grå eminense i partiapparatet. Da Jayalalithaa lå på sykehus i hele tre måneder før sin død i fjor høst fungerte Sasikala som dørvakt. Det var bare med Sasikalas tillatelse at man fikk besøke Jayalalithaa. Selv delstatens guvernør skal ha blitt holdt tilbake av Sasikala og bare gitt adgang til etasjen hvor Jayalalithaa lå – ikke til selve rommet og sykesengen. Hun hadde full kontroll ikke bare over den syke Jayalalithaa, men også partiapparatet og delstatsregjeringen.

Sasikala var imidlertid ikke valgt noe sted, så når Jayalalithaa døde var det en annen som måtte være førsteminister. Dette var O. Panneerselvam, en trofast politisk alliert av Jayalalithaa og allment kjent som OPS. Han syntes ikke å nære betydelige politiske ambisjoner og hadde også ved tidligere anledninger tjent som førsteminister i Jayalalithaas fravær. Han erklærte seg raskt lojal overfor partiets beslutning om å utnevne Sasikala som Jayalalithaas naturlige arvtaker. Han gikk også lydig av som førsteminister for to uker siden for å bane vei for Sasikala.

Så fikk imidlertid pipen fått en annen lyd. Han erklærte seg kandidat til førsteministervervet og utfordret Sasikala ved å troppe opp hos guvernøren for å tilkjennegi sitt kandidatur. Han hevder han ble tvunget til å gå av, og at han hadde partiets fulle støtte.

Sasikala var i hardt vær. Utfordringen kom på toppen av at hun stod for retten og siden ble dømt i en omfattende korrupsjonssak. Hun sitter nå i fengsel. I mellomtiden hadde hun imidlertid mobilisert støtte i partiet, blant annet ved å holde nesten alle partiets representanter i delstatsforsamlingen på et feriested. Noen mener de ble holdt som fanger, andre hevder de var der frivillig. Uansett overtalte det guvernøren til å utpeke Edapaddi Palaniswami til førsteminister. Han regnes for Sasikalas mann og må bevise sin støtte i forsamlingen i en avstemming allerede i morgen, lørdag. Det heller i Sasikalas favør, men resultatet er likevle åpent i følge opphetede avisreportasjer.

Jayalalithaa og Sasikala

En kontroversiell figur

Det var overraskende at en betydelig andel partiarbeidere og representanter brått sluttet å ville støtte Sasikala. Det gjenstår å se hvor mange de er. Men de kjenner utvilsomt folkestemningen på pulsen, for i India er det alltid et valg i horisonten. Så må man balansere mellom lederens appell og behovet for en sterk og samlet organisasjon, og den endelige vurderingen er avhengig av et mangfold av faktorer. Opprøret var likevel et faktum og vi må spørre hva det egentlig var skjedde i et parti som ganske få uker tidligere erklærte seg enstemmig for Sasikala.

Sasikala er en kontroversiell figur. Hun stod Jayalalithaa svært nær. Hun bodde i mange år i Poes Garden, i Jayalalithaas residens, til en alvorlig skandale tvang Jayalalithaa til å kaste henne ut. Men de to fortsatte å være nære venner og fortrolige. Og det gode forholdet strakk seg til Sasikalas familie. Jayalalithaa adopterte Sasikalas nevø, og holdt det som kanskje har vært Tamil Nadus mest overdådige bryllup da han giftet seg. Sasikala og hennes familie har tjent seg rike på forholdet til Jayalalithaa og er innblandet i mange korrupsjonssaker. Mange av hennes utvidede familie og kastemedlemmer er havnet i viktige posisjoner i forvaltningen og i partiet. De er i visse sirkler omtalt som en «mafia».

Til tross for dette var Sasikala tilsynelatende ingen møllestein rundt Jayalalithaas popularitet. Samme år som hun døde hadde hun og hennes parti blitt gjenvalgt med stort flertall. Jayalalithaa var kanskje endog begynt å bli respektert også av folk i opposisjonen og etter flere alvorlige korrupsjonsskandaler tidligere år var hun nå etter hvert anerkjent som en dyktig politiker og leder av delstaten.

Arv og skandale

Skulle da ikke Jayalalithaas popularitet kunne arves av hennes utpekte arvtaker? Jayalalithaa selv arvet støtte fra sin forgjenger og læremester MGR. Hun var ikke hans kone eller enke, men hans nære politiske fortrolige og allierte. Det visste alle, og hennes nærhet til MGR var sentralt i hennes raske vei til toppen av tamilsk politikk – hvor hun vippet MGRs enke av pinnen. Det var nærheten, ikke familiebåndet, som var avgjørende. Så hvorfor nyter ikke Sasikala av den samme mekanismen?

Svaret ligger sannsynligvis i at dette ikke er en mekanisme. Det er ingen automatikk i at popularitet arves. Det er ikke engang en automatikk i at respekten for en leder smitter over på lederens nære følgesvenner. Jayalalitaa kunne være personlig populær selv om hun omgav seg med tvilsomme mennesker, selv om hennes evne til å bedømme andre mennesker ikke var på topp. Som mødre og fedre i indisk kultur, og kanskje som guder og gudinner, så blir også ledere respektert og æret selv om de har sine feil og sine blemmer.

Det har vært nevnt at Sasikala har hevdet rang og vært arrogant overfor andre ledende politikere i den tro at hun hadde Jayalalithaas aura rundt seg. Slikt straffer seg i indisk politikk, hvor selv mangårige partiledere fremstiller seg som en av mange. Det finnes unntak, slik som den opphøyde Jayalalithaa, men de er unntak.

Arild Engelsen Ruud

 

1 Comment on Tamilske overraskelser

  1. Stig Toft Madsen // 20. februar 2017 at 10:02 // Svar

    Interessant opsummering! Du nævner ikke ordet «sex» . Jayalalitha var vel filmstjernens elskerinde Det var vel hendes vej til magten eller er det bare gamle rygter? Jeg husker da hun tvang hustruen væk fra MGRs lig på begravelsesoptoget i Madras. Det undrer mig ikke at Sasikalas familie drager fordel af nærhed til CM, men havde Jayalalitha ingen familie udover det adopterede medlem fra Sasikala siden?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*