Årets person

Modi er læsernes årets person i Time Magazine

53678648Det fik ikke den store opmærksomhed, da statsminister Narendra Modi for et par uger siden blev kåret af læserne af Time Magazine til årets person – for anden gang. Første gang var i 2014, hvor han fik 16 procent af de elektroniske stemmer; denne gang fik han 18 procent, og det var flere end for eksempel Donald Trump, som senere løb med Times officielle pris som årets person. Men hvorfor valgte folk Modi?

Det er ikke så enkelt at svare på, og det er påfaldende, at de internationale medier stort set har nøjes med at rapportere om kåringen uden at analysere baggrunden for den. Og der er da heller ikke meget hjælp at få hos Time, for i den elektroniske afstemning skal man ikke komme med nogen begrundelse. Her er det nok med et enkelt klik. Modi er imidlertid generelt en populær statsminister, og ifølge en Pew-måling fra september mente hele 81 procent af inderne, at han gjorde et godt stykke arbejde. Og som Indien-eksperten Stig Toft Madsen påpegede på den danske TV-kanal DR2 i forbindelse med kåringen, så har den indiske økonomi det for tiden meget bedre, end hvad tilfældet for eksempel er med de andre BRICS-økonomier – også selvom de indiske beregninger af den hjemlige BNP-vækst er stærkt omdiskuterede.

Men at folk synes at Modi gør det godt, er i sig selv ingen forklaring på, at de også skulle bruge tid på at gå på nettet og stemme på ham. Og ret beset kan man vel ikke sige, at 2016 objektivt set har været noget jubelår for Modi, hvor han for alvor skulle have sat sit fingeraftryk på det internationale samfund. Bevares, han har rejst en del udenlands, har forsøgt sig med at bekæmpe Indiens sorte økonomi, og har raslet med sabelen overfor Pakistan, noget som ofte er populært på hjemmebane. Men ellers har han stadig problemer med at realisere sit ambitiøse reform- og vækstprogram for Indien, som han lancerede før valget i 2014. Altså har 2016 vel været et rimeligt ok år for Modi, men at konkludere, at Modi har været verdens mest indflydelsesrige person i det forgange år, virker urimeligt.

Formentlig var det de færreste indere – og de færreste nordmænd, danskere og svenskere – som havde fået med sig, at i efteråret var tiden kommet for den årlige afstemning om årets person i amerikanske Time. Og Time er i øvrigt ganske sparsomme med detaljerne omkring afstemningen. Modi gjorde det stærkt i Indien, fortæller man, uden at skrive noget om, hvor mange indere som stemte. Modi gjorde det også bedre end sine konkurrenter i Californien og New Jersey, to af de amerikanske delstater med størst andel af indbyggere med indisk ophav. I mangel på gode data kan man spekulere i, som Madsen også påpegede i dansk tv, at det kan være disse to delstater, som har været kraftigst medvirkende til årets kåring af Modi, sammen med resten af stemmerne fra den store indiske dispora i USA. Den indiske diaspora er veluddannet, velorienteret, online, optaget af Indiens image og omdømme i verden, og blandt dem Modi nyder en betragtelig grad af personling popularitet, selvom mange i diasporaen ikke vil sige sig enig i alt hvad Modis parti står for. Desuden var han den eneste indiske kandidat på listen i år – modsat tidligere var der ingen Sonia Gandhi (og ej heller en Rahul Gandhi), og ingen Mukesh Ambani eller Sundar Pichai som i 2015, som kunne have stjålet indiske stemmer fra Modi. Ville man stemme på en inder måtte man altså stemme på Modi.

Hjemme i Indien benyttede oppositionen lejligheden til at nedgøre kåringen af Modi i mer eller mindre skarpe vendinger. Derek O’Brien fra Trinamulkongressen pegede for eksempel på, at også Hitler, Ayatollah Khomeini og Stalin (to gange!) har fået denne pris – endda den rigtige, og ikke bare onlineudgaven. Modi var med andre ord endt i dårligt selskab. En anden, der imidlertid også har fået den rigtige pris, er Mahatma Gandhi i 1930. Han er stadig den eneste inder, som er kåret af Times redaktion og ikke bare af den bredere onlineoffentlighed. Modi må nok vente lidt længere, før han kan gøre sig forhåbninger om, at gå i Mahatmaens fodspor.

Kenneth Bo Nielsen

Leave a comment

Your email address will not be published.


*