Da Fidel klemte Indira

indira-gandhi-fidel-castro-hug_650x400_71480148869Forrige uke mistet verden et ikon av historisk kaliber da Fidel Castro døde, 90 år gammel. Som mange andre land i den såkalte tredje verden, førte Castros bortgang også i India til sorg og minnesmarkeringer. Stort og smått av politikere og kommentatorer kondolerte med behørige pene ord til ære for den falne El Comandante. Begivenheten brakte også fram minner om svunne tider – og kan for Indias vedkommende kanskje sies å markere et symbolsk brudd med deler av landets postkoloniale historie.

Det var særlig under Indias periode som ledende medlem i bevegelsen av alliansefrie stater (Non-Aligned Movement) under den kalde krigen at Castro gjorde seg kjent i landet. India var blant de første landene som anerkjente Cuba etter revolusjonen i 1959. Siden den gang har forholdet mellom de to landene vært kjent som nært og vennskapelig. Det var etter mye å dømme Castro som igangsatte «vennskapet»: like etter revolusjonen sendte han sin nærmeste kamerat Che Guevara med følge ut på en «verdensturne» til potensielle partnerland og likesinnede, inkludert India. Guevara møtte da statsminister Jawaharlal Nehru og hadde fruktbare diskusjoner blant annet om mulighetene for handelssamarbeid. I brevform gjorde Guevara det klart at han, som Castro, så opp til Nehru som en sosialistisk visjonær – og Nehru viste stor velvilje overfor den vesle karibiske øya.

Selv kom Castro på sitt første besøk til India i 1973. Men det er et annet besøk, ti år seinere, som har blitt stående som det store øyeblikket hva gjelder Castro i India. Anledningen var en forsamling i Delhi for bevegelsen av alliansefrie stater der Cuba skulle overgi lederskapsvervet til India. Under møtet ga Castro en durabelig bjørneklem til sin etterfølger og «søster» (som han sa), daværende statsminister Indira Gandhi. Klemmen førte til at hun trakk seg litt sjenert tilbake, etter sigende rødmende. Forsamlingen på 140 statsledere applauderte klemmen.

Etter den store klemmen har det også vært andre kjente episoder i forholdet mellom de to landene. Særlig nevneverdig er den indiske nødhjelpen som ble sendt til Cuba i 1992, da landet gjennomgikk økonomisk krise. Hjelpen bestod av 10 000 tonn hvete og 10 000 tonn ris, som ble sendt fra India under ledelse av punjabieren Harkishan Singh Surjeet, tidligere generalsekretær i Communist Party of India (Marxist). Hjelpen ble tatt hjertelig imot av Castro, som omtalte den som «Indias brød». I tida som har fulgt, har India og Cuba vedlikeholdt «vennskapet» til tross for at India har fått stadig tettere bånd til USA.

Selv om altså kondolansene til ære for den avdøde Castro har kommet fra alle hold i India inkludert statsminister Modi, er det kanskje heller ikke overraskende at det er særlig kommunistpartiene som nå markerer Castros bortgang. I Kerala erklærer CPI(M) tredagers minnesmarkering. For kommunistene i Kerala har Castro vært en særlig ikonisk skikkelse – malt på tusenvis av vegger rundtomkring i delstaten – som markerer samhørigheten i en større sosialistisk bevegelse. Det er grunn til å tro at slike ikoner er viktige for den indiske kommunismen. Castro var et symbol for forbindelseslinjene ikke bare til en verdensomspennende sosialisme, men også til Indias nære fortid som ledende alliansefritt land. Uten slike ikoner kan de indiske kommunistene komme til å få større problemer med å finne inspirasjonskilder utenfor seg selv.

Jostein Jakobsen

Leave a comment

Your email address will not be published.


*