Kommunistene til makta i Kerala

16. mai ble det avholdt delstatsvalg i Kerala. Valgdeltakelsen endte opp på 77.35%, den høyeste noensinne i delstaten. Resultatene viser at en koalisjon ledet av Communist Party of India (Marxist) kommer til makta – igjen.

dc-Cover-ce1jaumku4jnmqft7jv8jkmbp3-20160519130519_MediLite er overraskende ved resultatet. Siden 1970-tallet har Keralas politiske landskap vært dominert av to koalisjoner: den CPM-leda Left Democratic Front (LDF) og den Kongress-leda United Democratic Front (UDF). Årets valgresultat faller inn i et velkjent mønster der de to koalisjonene har vekslet på å sitte ved makta ved hvert valg siden 1982. Denne såkalte «anti-incumbency»-faktoren talte altså til kommunistenes fordel i årets valg. I tillegg har også den sittende UDF-regjeringen hatt en periode preget av opptil flere politiske skandaler inkludert korrupsjonsanklager mot førsteminister Oommen Chandy. UDF har dessuten skåret dårlig på gjennomføringsevne: planer om flere store, kostbare infrastrukturprosjekter har blitt lansert, for så aldri å se dagens lys. Det er trolig bare Oommen Chandy selv som opplevde årets resultat som «sjokkerende».

Tallene viser at LDF sikret seg ca. 43 % av velgerne, mens UDF fikk rundt 39 %. I forhold til forrige valg (da LDF fikk 44 % og UDF fikk 45 %) viser dette ikke en stor endring i velgermassen. De to koalisjonene står altså rimelig stødig i det politiske landskapet, selv om UDF opplever en viss svekkelse. Hva som kan være de mindre åpenbare årsakene til årets utfall, kan bli tydeligere ettersom mer detaljerte analyser av tallene dukker opp i tida som kommer.

Noe som fremstår som en større endring i årets delstatsvalg, er BJPs tilstedeværelse. Partiet gjorde sitt historisk beste valg i Kerala. BJP vant for første gang et sete i forsamlingen, noe som kan virke udramatisk i en forsamling på 140 seter totalt, men som også representerer ca. 11 % av velgerne, en økning fra 6 % i 2011. Samlet sett fikk BJP og partiets allierte, den regionale ezhavakastebaserte organisasjonen BDJS, ca. 15 %. BJP har nå altså «opened its account» i Kerala, som kommentatorer gjerne kaller det. Valganalytikere påpeker at det er særlig blant UDFs velgermasse at BJP har befestet seg. Men denne «kontoen» bestående av ett enkelt sete er tross alt ikke særlig stor. Uten mer inngående analyser, skal man skal være forsiktig med å overdrive betydningen av BJP som Keralas «Third Force».

Det finnes tegn på at BJPs lokale aktivister ikke nødvendigvis ser seg fornøyd med resultatet. Etter at LDFs valgseier ble annonsert har det nemlig vært en rekke voldsepisoder i delstaten. Episodene føyer seg inn i et veletablert mønster for konfrontasjoner mellom CPM-aktivister og BJP-aktivister (som tidligere beskrevet på Fokus India). En aktivist fra hver side ble drept i sammenstøtene. På bakgrunn av dette skapte BJP oppmerksomhet rundt volden nasjonalt og henvendte seg blant annet til Indias president for å vise hvor «udemokratisk» Kerala er og hvor dårlig BJP blir behandlet der. Venstresiden kontret fort disse anklagene og hevdet at det i virkeligheten var BJP- og RSS-aktivister som bevisst og organisert gikk til angrep på seiersparader flere steder etter valget.

Et annet spenningsmoment etter valget var spørsmålet om hvem som kommer til å bli Keralas nye førsteminister. CPM har nemlig den tvilsomme æren av å ha to store – og velvoksne – menn i Pinarayi Vijayan (72) og V. S. Achuthanandan (92). Valgkampen har vært preget av mye spekulasjon om hvilken av disse to lederskikkelsene som vil vinne fram i et parti preget av fraksjonering og rivalisering. Like etter at valgresultatene ble offentliggjort, ble det også klart at Vijayan blir førsteminister. Vijayan var CPMs øverste leder i Kerala fra 1998 til 2015 og er kjent for sin fingerspitzengefühl hva gjelder partiapparatet. Han innskrives som førsteminister 25. mai og vil fort få kjørt seg i en situasjon preget av massive budsjettmessige underskudd. LDFs valgløfter om å skape «25 lakh [hundretusener] jobber på 5 år» blir utvilsomt en utfordring i en delstat med kronisk høy arbeidsledighet. Vijayan har dessuten en gammel korrupsjonsanklage hengende over seg, knyttet til en vannkraftkontrakt som Vijayan var involvert i som elektrisitetsminister i 1998. I første omgang ble han frikjent, men nå behandler Keralas høyesterett en påstand om anke. Dersom ankesaken blir iverksatt, kan Vijayan gå en tøff innkjøringsfase som førstemininister i møte.

Jostein Jakobsen

Leave a comment

Your email address will not be published.


*