BJP svækket i Gujarat

Det er ikke længe siden, at BJP led et sviende nederlag ved delstatsvalget i Bihar. Nu har der netop været afholdt lokalvalg i Gujarat, og her gik det heller ikke for godt.

lotusGujarat er statsminister Modis hjemmebane, og mange mener, at Modi’s evne til at projicere sin såkaldte Gujarat-model’ som en model for hele Indien, var stærkt medvirkende til at sikre ham, og BJP, en jordskredssejr ved Lok Sabha valget i 2014. BJP har haft magten i Gujarat i over 20 år, kun afbrudt en kort periode i slutningen af 1990erne af en delstatsregering ledet af Rashtriya Janata Party, som dog i udgangspunktet blev dannet af udbrydere fra netop BJP. Da Modi blev statsminister i 2014 tog Anandiben Patel over.

Ved det nylige lokalvalg måtte BJP dog notere sig en betydelig tilbagegang, selvom man i byerne gjorde det godt. Her vandt man alle 6 municipal councils og et solidt flertal af de 56 town councils. Men i landsbyerne var det Kongrespartiet, som blev den store vinder. 24 ud af 31 district panchayats vandt man (BJP 6, mod 30 i 2010), sammen med 134 ud af 230 taluka panchayats (BJP 67, mod 150 i 2010). Og vælgervandringen var stor. I 2014 fik BJP over 59 procent af stemmerne, nu fik man ca. 44 procent. Kongrespartiet fik ca. 52 procent. Så hvis BJP er bekymret med tanke på delstatsvalget i Gujarat, som kommer i 2017, så er det ikke uden grund. For Gujarat er nok det sidste sted, BJP har lyst til at lide nederlag, også selvom Modi er rejst videre. Skal man finde noget at trøste sig med, må det være, at vælgerlogikken ved et lokalvalg ikke nødvendigvis er den samme som ved et delstatsvalg, samt at meget kan ske i politik på halvandet år.

Umiddelbart kan det se ud til, at resultatet bekræfter, hvad Modis kritikere længe har hævdet, nemlig at BJPs udviklingsmodel for Gujarat favoriserer byerne, middelklassen og forretningslivet, mens det er på landet, man betaler regningen. Derfor står BJP stadig stærkt i urbane områder, mens man mister grebet om landsbyerne. Hvorvidt der er hold i den antagelse, kræver nok en større analyse, men det er ikke usandsynligt, at der er noget om snakken. Vigtigt var det imidlertid også, at mange af delstatens Patidars har vendt BJP ryggen. Patidars har tidligere i år mobiliseret stærkt bag et krav om at komme på delstatens OBC-liste, men Anandiben Patel sagde nej. Hardik Patel, en af flere nu fængslede ledere af Patidar Anamat Andolan Samit, som har frontet OBC-kravet , svarede igen med at erklære, at lotusen ikke ville blomstre’ i Gujarat i 2017, med mindre Patidars revervationskrav blev imødekommet. Og lotusen begyndte altså at visne allerede i 2015.

Kongrespartiet glæder sig naturligvis over det gode resultat efter nærmere 15 år med nederlag på nederlag i Gujarat. Men også her er der grund til bekymring, for resultatet kan næppe tolkes som en ubetinget støtteerklæring til Kongrespartiet fra betydelig flere vælgere end før. At Patidars flere steder og i stort antal har stemt på Kongrespartiet kan nemt vise sig at være en engangsforeteelse. Og mens der har været meget snak om, at tiden nu er moden for partiet til at genopfinde sin succesfulde KHAM’ formel (Kshatriya, Harijan, Adivasi, Muslim), som fungerede så godt i 1980erne, er der ikke store tegn på, at man endnu har lykkedes med det. Så vejen frem mod 2017 er lang for begge parter i Gujarats relativt stabile to-partisystem.

Kenneth Bo Nielsen

Leave a comment

Your email address will not be published.


*