Shorty Gomes: Vintage Crime Stories Featuring Shorty Gomes, Bombay’s Ace Private Detective – Ahmed Bunglowala (2015)

Philip Marlowe i Bombay

Shorty GomesHan er privatdetektiv med hang til rom og whisky. Han drikker lidt for meget og går lidt for ofte på bar. Han er rap i replikken, stor i kæften, flirter med kvinderne uden at falde for deres billige, forføreriske tricks; og han slår en proper næve. Politiet har han ikke meget til overs for, og den følelse er absolut gensidig – med undtagelse af et par gode politisjæle med hvem han har et nogenlunde fungerende samarbejde fra tid til anden. Forretningen går stort set sløjt; telefonen ringer for sjældent, og kunderne står ikke just i kø. Men nu og da lander der alligevel en sag på hans bord, som fører ham ind i en skummel underverden fuld af magtfulde kriminelle elementer, korrupte politifolk, prostitution, sorte penge og smukke kvinder.

Du er tilgivet hvis du synes dette lyder som en beskrivelse af Raymond Chandlers berømte detektiv Philip Marlowe. Men manden i centrum for Ahmed Bunglowala’s fortællinger er Shorty Gomes, privatdetektiv i Bombay. Han er hovedpersonen i bogens 4 kriminalnoveller, tre af dem oprindeligt udgivet i 1993, den fjerde i 2012, og nu samlet i en nyudgivelse af forlaget Goa, 1556. Shorty Gomes navigerer Bombays underverden efter bedste evne i jagten på en eller anden form for retfærdighed i en by, hvor en uhellig alliance mellem korrupte politikere, politiet, og lokale mafiabosser bestemmer reglerne og definerer folks skæbne. For Shorty Gomes lurer døden altid rundt om hjørnet, men som en anden Houdini får han revet både kastanierne og sig selv ud af ilden i tide. Helt præcis hvordan han kommer sig ud af situationer, hvor døden synes uundgåelig, er forfatteren ikke så nøje med at beskrive i detaljer. I det hele taget er fortællingerne nok så svage, når det gælder beskrivelsen af, hvordan Shorty Gomes, skridt for logisk og troværdigt skridt, opklarer sagerne; får centrale vidner til at bryde sammen og tilstå; og så videre. For her spoles der som oftest hurtigt frem til konklusionen og endnu et glas XXX rom.

Man har ikke læst mange sider om Shorty Gomes, før man begynder at tænke på Philip Marlowe, for parallelen er så oplagt, at det næsten bliver for meget Marlowe og for lidt masala. Forklaringen finder man imidlertid i efterordet. Her skriver Bunglowala, at Chandler (og Hammett) var hans store rollemodeller, og at hans motivation for at skrive historierne om Shorty Gomes simpelthen var at ære de to, og samtidig lære faget. Her citerer Bunglowala Chandler selv, hvis råd til nye forfatterspirer var at læse andre forfattere og derefter: ’Analyser og imiter. Det er al den træning du behøver’. Bunglowala har altså simpelthen appliceret Chandler’s princip på Chandler selv, og resultatet er Shorty Gomes.

Man kan nok ikke komme uden om, at vurderer man historierne om Shorty Gomes på genres egne, konventionelle præmisser, så er resultatet ikke entydig overbevisende. Men fusionen mellem Marlowe og Bombay er ikke uden værdi, dels fordi Bunglowala’s historier er blandt de tidligste indiske eksperimenter med den hårdkogte kriminaldetektiv-genre; og dels fordi de inviterer os med på en interessant rejse rundt i Bombays underverden i de gode gamle dage anno ca. 1990.

Kenneth Bo Nielsen

Ahmed Bunglowala (2015) Shorty Gomes: Vintage Crime Stories Featuring Shorty Gomes, Bombay’s Ace Private Detective. Saligao: Goa, 1556. 224 sider, INR 300.

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*