Russerne: de nye hippier?

For nylig besøgte statslige repræsentanter for turismeindustrien i Kerala, Goa og Uttarakhand Rusland. Målet er at tiltrække flere russiske turister.

goa-468Goa og Kerala er to perler på den indiske vestkyst. Frodige, naturskønne, gæstfri, relativt velstående, og med fantastiske strande. Uttarakhand er en spektakulær fjellskønhed på grænsen til Tibet og Nepal. Alle var populære destinationer for de tidligere hippier, som ankom til Anjuna (Goa), Kovalam (Kerala) og Rishikesh (Uttarakhand) i tur og orden. Sidstnævnte blev verdenskendt, da The Beatles boede en periode i Maharishi Mahesh Yogis ashram.

Siden da er hippierne blevet voksne; der er færre af dem; og dem, som er igen, er kendt som nogle nærrigrøve. Som erstatning har man udset sig russerne – de nye hippier.

Det første charterfly med russiske turister landede i Goa i 2003. Siden er tallet vokset eksplosivt, og i sæsonen 2013-14 var 985 af de 1.128 charterfly, som landede i Dabolim, russiske. I der ankom flere russere til Goa end nogen anden nationalitet. Og internationale charterturister er gode turister: de bliver længere end indiske turister, og de bruger flere penge.

Problemet er bare, at 2014-15 ser ud til at blive et rigtig dårligt år. Og værre kan det blive, hvis ikke det nye, spirende turistsamarbejde bærer frugt. Der var konflikten mellem Ukraine og Rusland; devalueringen af rublen; og så det faktum, at flere russiske charterbureauer gik fallit. Der ankom derfor betydeligt færre russiske turister, end man havde håbet; og der er stigende frygt for, at russerne snart finder sig en ny favoritdestination – Thailand er for eksempel en hurtigt voksende destination, og også en smule billigere end Goa. Og måske også bedre? I al fald er der mange russere på Vkontakte – en russisk pendent til Facebook – som deler deres dårlige ferieminder fra Goa: grådige taxachauffører, dårlig service, et korrupt politi, dårlig infrastruktur, affald, kakerlakker i køkkenet, og stoffer overalt. De oprindelige hippier havde sikkert klaget på noget af dette også, men næppe på det sidste.

Mange russiske turister oplever det også som et problem, at de ikke taler engelsk og derfor har vanskeligt med at kommunikere. Da Goa Tourism Development Corporation sidste år inviterede russiske rejsearrangører på en såkaldt “bliv kendt med” rejse til Goa, havde man for eksempel ikke tænkt på også at invitere en tolk, med det resultat, at besøget stort set bestod af en udveksling af smil mellem den russiske og indiske delegation. Nu vil man prøve sig med russiske informationscentre med russistalende personale.

Mange af de samme udfordringer ser vi i Kerala, som dog også byder på andre, mer specielle udfordringer. Det sidste år har man set en del debatt om, hvordan delstatens alkoholpolitik kan påvirke turismen. Kerala er i stor grad økonomisk afhængig af turisme, og det var derfor med skepsis at mange mødte delstatsminister Oommen Chandys beslutning om et gradvist forbud af alkohol i 2014. Alle barer (med undtagelse af 5-stjernede luksusbarer) skulle lukkes; og indiskproduceret brændevin, som er svimlende populært i hele landet, skulle forbydes. Beslutningen indebar tørlægning af den mest fugtige delstat i landet. Kerala har nemlig Indiens højeste alkoholforbrug, og sociale problemer relateret til alkoholisme er udbredt. Det var dermed at forvente, at indstramningen i alkoholpolitikken blev mødt med højlydt klagesang. Og inden kort tid havde da også erhverslivet gået rettens vei for at løsne på restriktionerne. Myndighederne svarede med at indføre midlertidige undtagelseslicenser, men hvad som vil ske videre med Keralas alkoholpolitik genstår at se.

Turistindustrien har allerede rapporteret om negative reaktioner fra internationale såvel som indiske turister. Også russiske turister har udtrykt skepsis. Ifølge netstedet Russia & India Report rejser mange russere til Kerala for at fejre nytår. Men en nytårsfest bliver noget mindre attraktiv hvis alkohol er vanskelig at få fat på, og tilmed dyrt. Derfor ønsker turistindustrien i Kerala at lægge pres på myndighederne for at udfase den kontroversielle alkoholpolitik. Russerne er muligvis de nye hippiene. Men det er nok ikke at forvente, at smukke strande og ayurveda i sig selv er nok til at lokke dem til Kerala.

Jostein Jakobsen og Kenneth Bo Nielsen

Leave a comment

Your email address will not be published.


*