Mopa

big_143_imgEn ny planlagt lufthavn har bragt sindene i kog i Goa. Mest oprørt er tilsyneladende dem, der bor længst fra den.

Goa er et af Indiens mest populære turistmål. Hvert år ankommer millioner af turister, både indiske og internationale, til den lille delstat på vestkysten. En god del lander i lufthavnen i Dabolim, pt. den eneste af sin slags i Goa. Men det er der ved at blive lavet om på, for nu planlægger man en ny international lufthavn i Mopa i nord, helt på grænsen til Maharashtra.

Der er gode grunde til at bygge en ny lufthavn. Presset på Dabolim er stort, og større skal det blive, med tanke på den voksende indiske middelklasses lyst til behagelige ferier langs kysten, for ikke at tale om den stadig stigende internationale chartertourisme. Dabolim er egentlig en civil enklave i en militærbase, som militæret kontrollerer. Og det har ikke vist sig sprecielt villig til at afgive noget særlig yderligere land, således at man kunne have udvidet den civile lufthavn. Desuden er luftrummet over Dabolim lukket for civil trafik mellem kl. 8.30 og 13 fem dage om ugen, for da har flyvevåbnet øvelse. Kapaciteteten på Dabolim kan derfor dårlig udvides – og selv med en moderat udvidelse vil man formentlig have nået et nyt mætningspunkt allerede om nogle år. Dette er logikken bag den nye lufthavn i Mopa. Og den er støttet af mægtige politiske og økonomiske interesser, som ser et stort, nyt potentiale for profit i form af nye hoteller, dyre ferieejendomme, infrastruktur, restauration osv. i og omkring Mopa.

Men andre steder er modstanden stor. En lufthavn kræver meget plads, ikke kun til terminalbygninger og landingsbaner, men også til nye ankomstveje – i dette tilfælde i form af flersporede motorveje – og parkeringspladser. For at kunne bygge i Mopa må man altså i gang med den største jordekspropriering i Goas historie. Og det siger ikke så lidt, for Goa har en lang og lidet glorværdig historie med ureguleret og ødelæggende minedrift i stor skala, og med dybt upopulære økonomiske frizoner. Ca. 8 kvadratkilometer behøver man, og det er en del.

Modstanden mod den planlagte lufthavn har derfor været betragtelig, dels fra folk, som skal eksproprieres, men også fra organisationen «Goans for Dabolim Only», som har sit udspring syd i Goa, altså ganske langt fra Mopa. Som navnet tilsiger, ønsker de, at Dabolim skal forblive Goas eneste lufthavn. Deres argumenter er mange, og går blandt andet på miljøhensyn og korruption; men et af de mer potente er, at en ny lufthavn så nær Maharashtra vil udgøre en trussel mod Goa ’særlige indentitet’, et tilbagevendende tema i Goas politiske liv lige siden befolkningen i 1967 stemte for IKKE at slå sig sammen med Maharashtra. Med en ny lufthavn i Mopa mener «Goans for Dabolim Only», at Goas tyngdepunkt i fremtiden vil komme Maharashtra for nær. Men bag dette lurer også en bekymring for, at en ny og moderne lufthavn i Mopa i længden vil føre til, at Dabolim vil lukke. Og det vil være et stort tab for turistindustrien syd i delstaten, for der er ganske langt fra Mopa til Sydgoa. Så mange turister vil nok blive fritstet af den noget kortere tur fra Mopa til de herlige strande i nord. Den mægtige turistindustri i syd er da også stærkt imod planerne for Mopa, og dermed fremviser modstanden mod Mopa et velkendt mix af delvist overlappende, delvist divergerende politiske, økonomiske og subalterne agendaer, tilsat vigtige identitets- og miljøspørgsmål. Hvornår den nye lufthavn åbner genstår at se.

Kenneth Bo Nielsen

Leave a comment

Your email address will not be published.


*