”Kejriwal – zindabad!”

AAP_Delhi_2015NEW DELHI: De siste dagene her i Delhi har vært preget av hektisk valgkampaktivitet. Plakater, pamfletter og demonstrasjonstog har farget bybildet, og politiske diskusjoner synes å foregå på hvert et gatehjørne. Kampen har stått mellom tre partier: Bharatiya Janata Party (BJP), Aam Aadmi Party (AAP) og Kongresspartiet. Det ble imidlertid raskt klart at den egentlige kampen foregikk mellom BJP og AAP, da Kongresspartiet gjorde det svært dårlig på meningsmålingene forut for valget.

De fleste jeg har snakket med har sagt de stemmer ”jharu ko” – på sopekosten – symbolet til AAP. Begrunnelsen har vært partileder Arvind Kejriwals løfter om anti-korrupsjonsarbeid og et Delhi som inkluderer alle sine borgere. Dette reflekterer i stor grad de fleste jeg har spurt, nemlig rickshawsjåfører og små butikkeiere. Det har vært en stemning av nærmest sikkerhet rundt AAPs valgseier. Da jeg spurte en rickshawsjåfør om hvem som ville vinne valget, kom svaret kontant: ”Kejriwal – zindabad!” (Kejriwal – lenge leve!) Flere har pekt på Kejriwals allerede godt kjente ansikt i Delhi, da partiet allerede har sittet i delstatsregjeringen etter en overraskende seier i 2013. Kejriwal valgte allikevel å trekke seg etter 49 dager som følge av manglende støtte rundt forslaget om en uavhengig anti-korrupsjonsombudsmann – som også ville ha hatt kompetanse til å tiltale politikere og embetsmenn på eget initiativ. I tillegg har mange tidligere Kongressparti-velgere skiftet til AAP.

BJPs kandidat, Kiran Bedi (som nylig ”konverterte” fra AAP til BJP) klarte aldri å hevde seg i valgkampen. Enkelte hevder hun ble kastet inn for sent i valgkampen, mens andre peker på at fokuset i altfor stor grad handlet om statsminister Narendra Modi, og ikke selve partiet.

Så da AAP vant overlegent i Delhi, med 67 av 70 mulige seter, var det en stemning av glede og optimisme som feide gjennom store deler av byen – med rickshawsjåfører med AAP-flagg- og hatter, samt fyrverkeri og korpsmusikk. Det gjenstår allikevel å se hva denne seieren fører til på delstatsnivå så vel som nasjonalt nivå. Som en jeg snakket med sa: ”Jeg har stemt på Kejriwal. Men om det var et godt valg, ja det gjenstår å se”.

Alexander Gewelt, IKOS, UiO

Leave a comment

Your email address will not be published.


*