Delhi 2015: Modi-bølgens siste skvulp?

IMG_4390Etter storseieren i nasjonalvalget i mai i fjor har Bharatiya Janata Party (BJP) vunnet flere valg i viktige indiske delstater. Partiet fikk absolutt flertall i Haryana, ble det største enkeltpartiet i både Maharashtra og Jharkhand, og endte som en sterk nummer to i Jammu & Kashmir. Statsminister Narendra Modi (BJP) har virket uslåelig i 2014, selv om partiet opplevde tilbakeslag i lokalvalgene i delstaten Chhattisgarh. Med rekordhøye 77,8 % velgeroppslutning må dette regnes som et protestvalg der den sittende delstatsregjeringen fra BJP ble straffet etter å ha vist seg uvillige til å konfrontere de ansvarlige for en rekke grove politiske tabber. Utfallet viser at selv «Modi-magien» har sine begrensninger, og det er dette som sørger for spenningen i forkant av valget ny på delstatsforsamling i New Delhi.

Det forrige valget i hovedstaden i desember 2013 gav overraskende resultater. Nykommeren Aam Admi Party (AAP) kapret 28 av forsamlingens 70 seter, og partiets leder Arvind Kejriwal dannet mindretallsregjering med støtte fra Kongresspartiet. Etter bare 49 dager i ministerstolen innså AAP at de ikke fikk gjennomslag for Jan Lokpal, opprettelsen av en uavhengig ombudsmann med ansvar for etterforskning av korrupsjonssaker. Denne bestemte lovgivningen var anti-korrupsjonspartiet AAPs «være eller ikke være», og Kejriwal valgte derfor å gå av. Opposisjonen fremstilte dette som et svik mot mandatet partiet hadde fått i valget, og selv om partilederen håpet at AAP ville fortsette sin spektakulære vekst og satset stort inn mot nasjonalvalget våren 2014, ble han sviktet av velgerne. Partiet vant kun fire seter totalt, og ingen av dem i Delhi. Vinnerpartiet BJP dominerte hovedstaden totalt og vant alle de syv valgkretsene der med god margin, mens AAPs kandidater ble nummer to. Lenge så det ut til at BJP og Kongressen hadde lyktes i å fremstille Kejriwal som uerfaren og upålitelig.

Siden Kejriwals avgang i februar 2014 har New Delhi vært direkte underlagt nasjonale myndigheter (President’s rule) og AAP har etterlyst nyvalg. Stemmegivningen vil finne sted 7. februar, og valgkampen i hovedstaden er dermed offisielt i gang. Mens statsminister Modi har lovet velgerne 24-timers forsyning av elektrisitet og utbygging av ordentlige boliger til alle byens slumbeboere innen 2022, figurerer Kejriwal på plakater med påskriften «Gratis wi-fi over hele byen»! Valgflesket er like saftig som tåka er tjukk i Delhi i disse dager.

IMG_4391De fleste er enige om at slaget vil stå mellom BJP og AAP. Kongresspartiets valgkamp, ledet av tidligere minister Ajay Maken, fremstår som tannløs, og partiet har avstått fra å lansere noen delstatsministerkandidat. I desember viste de fleste meningsmålingene at BJP ville ta seieren foran AAP, men de siste ukene har det vært grunn til å stille spørsmål ved om dette kan være i endring. BJP har naturlig nok stor selvtillit, og Modis publisitetsapparat dominerer både avisforsider og gatebildet med påkostede annonser og billboards som spiller på at han er inne i en vinner-stim. Personfokuset holdes trygt på den populære statsministeren, for det er fortsatt uvisst hvem som vil bli BJPs delstatsminister ved en eventuell seier.

I kontrast til Modi-maskineriet fremstår delstatsavdelingen av partiet som om den mangler retning og lederskap, og interne kilder i partiet karakteriserer Delhi-fløyen som «politisk uerfaren». Tungvekter og partipresident Amit Shah sies å være bekymret for trusselen fra AAP og har involvert seg i valgkampen. Allerede i november Shah en plan for å avholde hundrevis av lokale folkemøter, men disse ble en fiasko da delstatspartiet ikke greide å samle nok folk. BJP satser nå tilsynelatende alt på Modis popularitet og appellerer til behovet for en stabil regjering i kjølvannet av turbulensen i 2013.

BJP gikk høyt ut i forkant av Modis store folkemøte forrige lørdag og annonserte at 100.000 mennesker ville delta. Forventningene til Modi var høye, men møtet forløp ikke helt etter planen. For det første var oppmøtet dårlig. BJP hevdet at 60.000 mennesker var til stede, men mer nøkterne anslag var på mellom 30 og 40.000, uansett langt unna partiets uttalte mål. Noen mener også at Modis tale var uinspirert. Flere aviser hevdet at statsministeren ikke var langt på nær like slagkraftig som under valgkampen i 2014. Han glimtet dog til i sine angrep på AAP, og sa blant annet at siden Kejriwal er selverklært anarkist burde han reise inn i jungelen og slutte seg til Maoist-geriljaen heller enn å forsøke å styre landets hovedstad. Statsministeren sa også at AAP er gode på protester men burde overlate regjeringsførsel til andre som er mer kapable. Kejriwal repliserte at Modi foreløpig ikke har gjort noe for å innfri løftene fra valgkampen i vår, og beskrev BJP i Delhi som «et skip uten kaptein». Han fremhevet også at Modis kraftige angrep utgjør en anerkjennelse av at det er AAP som utgjør BJPs farligste rival ved dette valget.

IMG_4396For en uke siden ble det avholdt valg til cantonment-styrene (tilsvarende bydelsutvalg) i Delhi og i en rekke byer i Uttar Pradesh (UP). BJP-støttede kandidater vant fem av de totalt åtte setene i Delhi, men hadde langt mindre hell utenfor hovedstaden. Særlig smertet det at de BJP-støttede kandidatene måtte se seg slått av partiuavhengige konkurrenter på alle setene i byene Varanasi og Lucknow. Nederlaget beskrives som et «sjokk» for BJP fordi byene er hjemmebane for Modi og innenriksminister Rajnath Singh, og partiets tungvektere i UP hadde drevet aktiv valgkamp i forkant. Resultatene kan dermed tyde på at Modi ikke står like støtt som tidligere, og med tre uker igjen til valgdagen gjenstår det å se om hovedstaden blir stedet der vinden snur.

Guro W. Samuelsen

Leave a comment

Your email address will not be published.


*