Valg i Jammu & Kashmir: BJPs oppdrag 44+

J&K_valg2014Det har siden 25. november foregått valg i Indias nordligste delstat, Jammu og Kashmir (J&K). Valget går over fem faser og endelig opptelling av stemmer foretas 23. desember. J&K er Indias eneste delstat hvor muslimer er i flertall. Derfor er det overraskende at det hindunasjonalistiske regjeringspartiet Bharatiya Janata Party (BJP) har gått åpent ut og proklamert at de sikter mot å vinne rent flertall. Partiet ønsker å vinne mer enn 44 av totalt 89 seter i delstatsforsamlingen, derav slagordet «mission 44+». I en større sammenheng er delstatsvalget svært interessant fordi det kan gi en pekepinn på om statsminister Narendra Modi er i stand til å begeistre også muslimske velgere.

Det er ikke sannsynlig at BJP skal lykkes fullt ut med sin ambisiøse målsetting om 44+. Likevel vil partiet markant øke sin politiske innflytelse fra dagens elleve seter i J&K. De nylig avholdte delstatsvalgene i Haryana og Maharasthra viste at partiet fortsatt rir på en bølge av entusiasme etter det suksessfulle nasjonalvalget. Dette vil ha en positiv effekt også denne gang. Akkurat som i de nevnte delstatene er det i J&K stor misnøye med det sittende politiske styret, en ineffektiv koalisjon mellom det regionale JKNC og Kongresspartiet. Samtidig har en rekke lokale politikere, både fra Kongresspartiet og andre partier, skiftet over til eller inngått allianser med BJP. Dette er i indisk politikk ofte et tydelig signal om i hvilken retning vinden blåser.

Modi har allerede besøkt J&K flere ganger i sin regjeringsperiode. Hans første valgkampopptreden i Srinagar i Kashmir, 9. desember, ble karakterisert som en stor suksess. Ikledd en lysegrå variant av den lokale folkedrakten pheran fokuserte han på økonomisk utvikling av delstaten. «Insaaniyat» (humanisme), «kashmiriyat» (en inkluderende kashmirsk identitet) og «jamhooriyat» (demokrati) ble av Modi trukket frem som essensielle verdier for at Kashmir skal lykkes. Videre oppfordret han ungdom til å kjempe for sine drømmer ikke ved hjelp av Kalashnikov-våpen, men heller ved å «bevæpne seg» med Android One (en rimelig smarttelefon) og EVM (metode for prosjektstyring og kostnadskalkyle).

Delstatsvalg i J&K har tradisjonelt vært preget av lav oppslutning som følge av boikotter, trusler og terrorangrep. Så langt har velgeroppslutningen vært imponerende høy med en gjennomsnittlig oppslutning på 71 prosent under valgets to første faser. Likevel løper velgerne en høy risiko. 5. desember angrep seks islamistiske militanter en militær utpost ved Uri i nordvestlige Kashmir. Angriperne tok seg over fra den pakistansk-kontrollerte delen av Kashmir og drepte elleve sikkerhetspersonell, inkludert åtte soldater, før de selv ble drept. Åstedsfunn indikerer at militantenes mål var å trenge gjennom den militære utposten for deretter å angripe sivile og spre ytterligere frykt i forbindelse med gjennomføringen av valget.

En annen grunn til høy oppslutning, særlig i Kashmir, er at mange som tidligere har boikottet valget frykter at BJP vil kunne komme til makten om ikke stemmeretten benyttes. Dette illustrerer BJPs demografiske problem i J&K. Partiet må vinne de aller fleste av de 37 setene fra hindudominerte Jammu, og i tillegg ta en god del seter i Kashmir for å kunne nå målet om 44+. På grunn av sin manglende popularitet blant muslimer har BJP foretatt en rekke taktiske grep for å tiltrekke seg velgere. Foruten en masseutskiftning av valgkampkandidater har partiet myknet sitt kritiske standpunkt til den såkalte «Article 370», en grunnlovsparagraf som sikrer J&K en særstilling blant Indias delstater.

Samtidig har BJP satt opp en rekke ekstra stemmelokaler i Indias storbyer for å sørge for at flest mulig emigrerte kashmirske pModiJ&Kanditer får mulighet til å stemme. Panditene er en hinduistisk høykaste som ble tvunget til å flykte fra Kashmir-dalen på 1980- og 1990-tallet. De har fortsatt stemmerett ved delstatsvalg i J&K og vil med sikkerhet stemme for BJP, som har et proklamert politisk mål om at panditene en gang i fremtiden skal kunne trygt returnere til Kashmir.

Videre har hindunasjonalistiske Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) sin muslimske avdeling, Muslim Rashtriya Manch, og den islamske organisasjonen Jamaat Ulema-e-Hind gått sammen om å føre valgkamp for BJP i Kashmir. Dermed har en lett bisarr situasjon oppstått. Enkelte av Kashmirs religiøse muslimske ledere, maulanaer, oppfordrer sine trosfeller til å stemme for statsminister Modi, som av mange anses som anti-muslimsk – ikke minst på bakgrunn av hans kontroversielle rolle i Gujarat-pogromene i 2002.

Modi har den siste tiden møtt et økende antall interne utfordringer. I forbindelse med valgkamp i Delhi oppfordret ministeren for matproduksjon, Niranjan Jyoti, indere til å velge mellom hindunasjonalistiske ledere som er «ramzada» (barn av hinduguden Ram) eller sekulære ledere som er «haramzada» (svært negativt begrep brukt om barn født utenfor ekteskap). Dette skapte stor oppstand i parlamentet. I tillegg er de aller fleste av BJPs lovede økonomiske reformer og prosjekter så langt ikke blitt innført. Dermed har eksperter nå for første gang begynt å antyde at Modi kanskje ikke innehar den makt over eget parti og byråkratiet som skal til for å innfri hans ambisiøse planer. Et godt delstatsvalg i J&K – med substansielle seire også i den muslimskdominerte delen – vil ikke dekke over denne negative tendensen, men kan likevel gi Modi et kjærkomment pusterom og gi større legitimitet til hans ønske om å fremstå som lederen av et samlet, mangfoldig India.

Ole Kristian Myren, BA Sør-Asia-studier, UiO og MA International Studies & Diplomacy, SOAS

Leave a comment

Your email address will not be published.


*