Haryana & Maharashtra: BJPs safranvind tiltar i styrke

De nylig avholde delstatsvalgene i Haryana og Maharasthra gav spektakulære seiere til statsminister Narendra Modis politiske parti Bharatiya Janata Party (BJP). I Maharastra vant partiet 122 av totalt 288 seter og vurderer nå for øyeblikket ulike koalisjonskandidater. I Haryana oppnådde BJP et rent flertall og fikk 47 av maksimalt 90 seter. Dette er spesielt imponerende med tanke på at partiet tidligere har vært minimalt representert i denne delstaten (4 seter under forrige valg i 2009). Sett i sammenheng med at BJP egenhendig vant regjeringsmakt under Lok Sabha-valget tidligere i år, så tyder mye på at en safranfarget BJP-vind sveiper over stadig større deler av India. I dette innlegget vil jeg se nærmere på årsakene til BJPs valgskred og hvilke konsekvenser dette vil kunne ha på nasjonalt nivå.

Modi spilte utvilsomt en sentral rolle i begge delstatene. Sammen med BJPs sjefstrateg Amit Shah ledet han to svært velorganiserte kampanjer som innebar kalkulert politisk risiko. BJP valgte å bryte med sine regionale hovedpartnere, Shiv Sena i Maharasthra og Haryana Janhit Congress (HYU) i Haryana. Dette gav partiet mulighet til å stå til valg i langt flere valgkretser enn tidligere. Vanligvis fordeler alliansepartnere kampen om et gitt antall seter seg i mellom for å unngå direkte konkurranse. Dermed var BJP i stand til å kapitalisere på en rekke fordelaktige faktorer som blant annet stadig mer urbaniserte og yngre velgere, den såkalte ‘Modi-faktoren’, samt misnøye med økonomisk stagnasjon og korrupsjon blant sittende ledere. Her må spesielt nevnes den korrupsjonsdømte Indian National Lok Dal (INLD)-lederen Om Prakash Chautala. 79-åringen ble kausjonert ut av fengsel på medisinsk grunnlag og satte deretter i gang med en intensiv valgkamp i Haryana før han ble fengslet på ny. En av hans sønner hadde følgende antagelse om utfallet av valgkampen: «He will run the government from jail». Chautala fikk til slutt liten sympati fra velgerne og INLD ble nesten halvert.

(Kilde: indianexpress.com)

(Kilde: indianexpress.com)

Kongresspartiet (INC) var en sentral partner i begge delstatsregjeringene og opplevde et kraftig tilbakeslag. Yogendra Yadav påpeker at nyere valghistorie tilsier at partiet ikke er i stand til å hente seg tilbake i regioner hvor det faller under 20 prosent i velgeroppslutning. Etter de nylig avholdte valgene har Kongresspartiet nå langt under 20 prosent oppslutning i Maharasthra, og i Haryana såvidt over. Yadav hevder også at jo mer suksessfull BJP blir, desto mer benytter partiet seg av hva kan kaller ‘Congress-style’-politikk. Dette kommer tydelig tilsyne i Haryana hvor:

  • Mange Kongress-ledere skiftet direkte over til BJP
  • Fokus var på kastebaserte velgermasser
  • Det var lite substansielt innhold i valgmanifestet
  • Kultdyrkelse av Modi ligner den av Gandhi-familien i Kongresspartiet
  • En enorm bruk av både lovlige og svarte penger for å finansiere valgkampen

Selv om Yadav trekker frem interessante argumenter bør særlig hans poeng om kastebasert politikk nyanseres. Statistikk fra CSDS viser at i Haryana etablerte BJP en bred koalisjon mot delstatens dominerende kaste – jatene – og vant mer enn halvparten av sine seter med en margin på over 20.000 velgere. I Maharasthra var det også relativt stor spredning på bakgrunnen til BJPs velgere, men partiet var likevel klart mest populært blant høykaster (52% stemte BJP) og minst blant muslimer (13%).

Valgresultatene indikerer at Modi-Shah-duoen har funnet frem til en velfungerende strategi og at Lok Sabha-valget var langt fra et blaff. BJP søker agggresivt å kapitalisere på sin økende popularitet blant velgere og Modi har selv snakket om et ‘Congress-free India’.

Kongresspartiets paradoks er at de for øyeblikket opplever et maktvakuum i topplederskapet, samtidig som ledere som kunne ha fornyet partiet blir svekket i delstatsvalg. Det blir også snakket om at lite penger når ut til regionale ledere og at de må egenfinansiere sine valgkamper.

Valgstatistikk fra Haryana viser at BJP i langt større grad enn Kongresspartiet var i stand til å komme i direkte kontakt med velgerne. En annen betydningsfull lærdom er at BJP ser ut til å utfordrere ethvert regionalt parti som hindrer dets egen vekst, selv i tilfeller hvor dette er koalisjonspartnere. Det snakkes allerede om at BJP bør droppe sin koalisjonspartner i Punjab, Shiromani Akali Dal, før delstatsvalget der i 2017.

På bakgrunn av valgresultatene stiller Pratap Bhanu Mehta ved Centre for Policy Researh, Delhi, et interessant spørsmål: er vi i ferd med å bevitne begynnelsen av et skifte i Indias føderale system?

Om BJPs vekst fortsetter vil partiet kunne utnevne delstatsledere med en klar lojalitet til Modi og sentralregjeringen. Dermed vil vi kunne oppleve en reversering av desentraliseringen som har preget indisk partipolitikk de siste tiårene.

Neste års delstatsvalg, spesielt i Bihar og Jharkhand, vil vise om safranvinden tiltar yttterligere i styrke.

Ole Kristian Myren, BA Sør-Asia-studier, UiO og MA International Studies & Diplomacy, SOAS

Leave a comment

Your email address will not be published.


*