Jayalalithaa i fengsel: Hva vil skje i Tamil Nadu?

Jayalalitha (kilde: www.deccanchronicle.com)

Jayalalitha (kilde: www.deccanchronicle.com)

Førsteminister i Tamil Nadu, Jayalalithaa, har fått en fireårig fengselsdom for korrupsjon. Og 100 crore rupi i bot. Dommen i spesialdomstolen i Bangalore på fredag medfører et politisk moratorium på ytterligere seks år. En lov vedtatt for en del år tilbake sier at alle som har fått en rettskraftig dom vil ha forbud mot å stille til valg i seks år etter at dommen er ferdig sont. Dette kan bety at hun er ute av spill for hele ti år, og har naturligvis ført til spekulasjoner om hva som vil skje i tamilsk politikk.

Det er en mulighet for at hun slipper unna det hele dersom en høyere rettsinstans overprøver dommen. Det er ingen grunn til å tro at hun ikke vil prøve ut alle appellinstanser. I første rekke må saken opp i høyesterett i Karanataka, noe som kan ta riktig lang tid. I mellomtiden vil hun prøve å slippe ut mot kausjon. Men hun er allerede i fengsel og må sitte noen tid. Nå har hun klagd over brystsmerter og er overført til et sykehus, men det er et sykehus innenfor Parappana Agrahara-fengselet i Bangalore.

Jayalalithaa er den første sittende førsteministeren som blir dømt for korrupsjon. Saken ligger 18 år tilbake i tid og handler om at hun eier verdier som langt overstiger hva hun legitimt kan ha tjent. Kjernen i saken er hvordan hun kunne få tak i 66.65 crore rupi mens hun satt som førsteminister i 1991-96 og tjente den gangen elleve tusen rupi i måneden – i tillegg til at hun påstod hun bare tok 1 rupi i måneden.

Det mest interesssante ved denne saken er at den har påført Jayalalithaa et betydelig sår. Og hva vil det gjøre med partiet hennes, AIADMK? I noen grad vil ting fortsette som før, i alle fall inntil videre. Hun vil blant annet kunne fjernstyre parti og delstat fra regjering. Det er jo flere eksempler fra andre delstater om at dette har vært gjort med et visst hell. Det mest kjente er Lalu Prasad i Bihar.

Men dom i korrupsjonssaker har påført partier og ledere betydelige besværligheter, bare se på DMK som for tiden ligger nede med brukket rygg. DMKs partihøvding, M. Karunanidhi, er i ferd med å bli avfeldig og partiet slites i arvestriden mellom hans to sønner, MK Stalin og MK Alagiri. I tillegg er partiet sterkt preget av dom i 2G-saken, hvor Karunanidhis datter er domsfelt og sitter i fengsel, sammen med en annen av partiets ledere. Med DMK ute av spill har scenen i Tamil Nadu vært kontrollert av AIADMK. De fikk et solid flertall på 152 av 234 plasser i delstatsforsamlingen i valget i 2011, og i år, i valget til nasjonalforsamlingen i mai, gjorde AIADMK nært på rent bord med 39 av 41 plasser fra delstaten.

De to gjenværende plassene i Tamil Nadu ble vunnet av BJP. Så hvordan vil BJP og de to store forsøke å utnytte den nye situasjonen som er oppstått? DMK og AIADMK trenger desperat allierte og BJP med sin regjeringsmakt har gode forhandlingskort. Samtidig kan BJP tenkes å ville stille på egenhånd. BJP-regjeringen i Delhi kan for eksempel presse frem en desentralisering på Sri Lanka til fordele for øyas tamiler, noe som ville falle i god jord i Tamil Nadu, noe BJP naturligvis er svært klar over.

Situasjonen som har oppstått er langt fra avklart og man skal være forsiktig med å spå. Men det er en situasjon som synes å gi BJP gode kort på hånden, bedre enn andre, og kan være med på å skape muligheter for at et nasjonalt parti igjen får innpass i tamilsk politikk.

Arild Engelsen Ruud

Leave a comment

Your email address will not be published.


*