Modis oversøiske venner

Kenneth Bo Nielsen, SUM, UiO modi1_1310067fNarendra Modi vil gerne være Indiens næste statsminister. Til det formål søger han aktivt hjælp og støtte i den globale indiske diaspora, og da særlig den del af den, som befinder sig i USA. ‘Yankee Hindutva’ har en lang historie, og det er allerede mer end tyve år siden at L. K. Advani grundlagde den amerikanske afdeling af ‘Overseas Friends of BJP’. Ifølge Tehelka har organisationen i dag 4.000 medlemmer, som aktivt prøver at overbevise de cirka tre millioner NRIs i de Forenede Stater om, at Modi er fremtidens mand. De afholder ‘NaMo tea parties’, ‘Yoga for Unity’ og ‘Run for Unity’ arrangementer; og de foretager tusindvis af telefonopkald og sender tusindvis af sms’er for at mobilisere disporaen. ‘Overseas Friends of BJP’ har også gjort sig selv til en aktiv del af Modis ‘Mission 272+’. På deres hjemmeside kan man både donere penge til formålet, og man kan registrere sig som frivillig. Og ikke mindst kan man lytte til ‘NaMo Youth Anthem’ efter behov. Og Modi selv skal efter planen snart tale direkte (fra Gandhinagar via videokonference) til sine oversøiske venner i USA.

Selvom den indiske dispora i Norge ikke kan måle sig med den amerikanske i hverken størrelse eller indflydelse, så er det værd at notere sig, at ‘Overseas Friends of BJP’ – som er til stede i mindst 35 lande – også har en afdeling i Norge. Afdelingen blev etableret i 2012, og om dette skriver BJP på sin hjemmeside:

Overseas Friends of BJP Convenor Mr. Vijay Jolly launched BJP unit in Kingdom of Norway in the month of July 2012. The friends & well-wishers of BJP in the Scandinavian Peninsula organized a sizeable public meeting in the capital city Oslo in Norway. They were addressed by BJP leader Mr. Jolly at a crowded program … Mr. Jolly was accorded a tumultuous welcome at down town located Anker Hotel at Oslo. The program started with playing of Indian & Norway national anthems. School children of NRI’s performed cultural program. Prominent Norwegian – Indians along with Hindu Swayamsevak Sangh Leader Europe region Shri. Ombir Upadhyay with his wife also attended the program … OFBJP Norway Chief Mr. Mohan Singh Varma while speaking on the occasion reiterated his firm resolve to spread BJP influence not only in Norway but in the whole of Scandinavian region. It shall reach out not only to Punjabi’s, Gujarati’s, South Indians, Maharashtrians but also to the Normadic’s, Norway parliamentarians, businessman and social leaders.[1]

Ifølge Vijay Jolly, så er tilknytning til enten RSS eller ABVP (BJPs studenterorganisation) et centralt kriterium for at blive valgt til leder af en oversøisk afdeling af BJP; og lederen af afdelingen i Oslo, Mohan Singh Varma, var da ifølge Jolly også aktivt medlem af RSS i Indien; og så er han for resten også ‘Founder President’ af VHP Norge. I tillæg til altså at være en ‘oversøisk ven af BJP’ har Varma betydelig erfaring fra norsk politik. Han har således været medlem af Høyre, Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet (to gange), Senterpartiet og Innvandrerpartiet, som han selv var med til at stifte. Nu er han tilbage i Høyre igen, et parti med ‘samme borgerlige retning’ som BJP. Afdelingen i Oslo har for øvrigt også en kvindegruppe, ‘Overseas Friends of BJP Mohila Morcha’, som ligeledes arbejder på at gøre Modi mer populær i diasporaen.

I betragtning af, at en indisk statsborger må være fysisk til stede i Indien for at afgive sin stemme ved et valg, og således for eksempel ikke kan stemme per post, er det bemærkelsesværdigt, at der tilsynelandende føres valgkamp med et sådan engagement i diasporaen. Men egentlig er der ikke noget nyt i, at diasporaen engagerer sig i hjemlandets politik. Det, der er nyt, er derimod den ikoniske rolle, personen Modi har fået som et kondenseret symbol på den version af ‘Emerging India’, som man gerne ser projiceret i vesten. Hvorvidt Indian Overseas Congress har et funktionelt modtræk genstår at se.

[1] Original syntax.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*