Fashion India – en utstilling om mote og spektakulær kapitalisme

Tereza Kuldova (Foto: Kirsten Helgeland)

Tereza Kuldova (Foto: Kirsten Helgeland)

Fredag 13. september åpner Kulturhistorisk museum utstillingen "Fashion Inida - spektakulær kapitalisme" . Utstillingen er basert på Tereza Kuldovas doktorgradsavhandling om forholdet mellom mote, elite, luksus, håndverk, rikdom, forbruk og fattigdom i India. Og det er også Tereza selv som er kurator, designer og leder for utstillingsarbeidet.

Den gamle Afrikasalen i Historisk museum blir nå gjort om til utstillingsvinduer for moderne indisk mote, vakre kjoler og antrekk for menn, smykker, foto og film, men vi har også hentet frem indiske skatter fra museets magasiner. Her skal det ikke mangle noe!

I det nye India ser det ut til at fortiden blir stadig mer viktig for overklassen. Eliten skjeler ikke mot Vesten når det gjelder klær, design og interiør mer, men tilbake til Indias pre-koloniale fortid. Ikke bare fordrer eliten kreasjoner inspirert av overdådigheten i det før-koloniale India, men forventer også samme oppvartning og service som de tidligere fyrstene og hoffet. Ved å ikle seg ikoner fra fortiden, viser man at man tilhører eliten som kan forlange og forvente en rojal behandling.

I deres verden blir nasjonal, indisk design viktig når India i fremtiden blir den globale, økonomiske maktfaktoren som planlegges. Men håndverkerne som faktisk vever og broderer disse fantastiske stoffene, får ingen penger, men tillegges en viktig rolle i mytene om India.

Vi håper åpningen blir litt av en fanfare når det gjelder prakt, glitter og glam, den 13. september skal vi ha moteshow med profesjonelle modeller. Designeren Samant Chauhan fra New Delhi kommer til museet til åpningen og det er hans kjoler vi skal vise på levende modeller.

Tereza er også redaktør for en internasjonal antologi om mote. Denne utgis på Akademika forlag og skal lanseres i et bokbad den 16. november i museet.

Tid og sted: 13. sep. 2013 19:00, Historisk museum

Leave a comment

Your email address will not be published.


*