Hodet over vannet?

Trengende hender etter flommen i Pakistan. Foto: Tribune.com

Trengende hender (Foto: Tribune.com)

Indias naboland Pakistan er rammet av nok en flomkatastrofe. Hjelpen må de nok søke andre steder enn hos India. Konflikten mellom de to landene drukner ikke i sympati. 7 millioner mennesker er nå rammet av flommen i Sindh-distriktet sørøst i landet. UNICEF skal de nærmeste dagene bistå flomofrene med 200.000 liter vann.  I fjor sommer mistet 2.000 mennesker livet i en flom i Pakistan. Det er likevel usannsynlig at krisehjelpen vil komme fra India i øst. Stemningen mellom nabolandene er nemlig fortsatt spent.

Pakistans nye, unge, vakre utenriksminister Hina Rabbani Khar kan være med på å løsne opp anspentheten mellom de to. Med sin glamorøse stil skaffet hun i hvert fall  positiv oppmerksomhet da hun besøkte India forrige måned.

Lange røtter

Historien bak konflikten er lang og kompleks. Røttene strekker seg tilbake til delingen av India i 1947. En forhastet beslutning der grensedelingen var usikker og skapte uro, og dermed vold.  Det var britiske lord Mountbatten, som med sitt mandat erklært  at britenes makt ville bli overført til to uavhengige stater i juni 1947.  Dette etter samtaler med de indiske lederene Jinnah, Nehru og Gandhi. Jinnah var lederen for den muslimske ligaen i India. Kravet om Pakistan var for mange et symbolsk ønske om et bedre muslimsk samfunn.

Religiøs

Teoriene er mange om hvorfor konflikten ble så sterkt knyttet til religion. Noen har pekt på splitt-og-hersk-taktikken til britene  i kolonitiden. Andre har sett på religion som en fri arena der nasjonalismen kunne blomstre. Britene ville ikke blande seg inn i det mystiske religiøse landskapet til inderne. Derfor ble det her en lavere terskel for å ytre meningene seg.  Selvsagt fungerte også religiøs symbolikk som en effektiv politisk strategi for nasjonalistene.

Ustabilt

Mens det i India etter delingen var noen lunde stabile tilstander med visjonæren Nehru ved roret, var tilstanden i Pakistan preget  av et ferskt og vaklende statsapperat. Rivaliseringen mellom regjeringen, generalguvenøren og militæret har formet Pakistansk historie i tiårene etter delingen. Kashmir-konflikten og i den senere tiden terroraksjoner, har skapt djupere sår i forholdet mellom India og Pakistan. Det spørs derfor, selv om Pakistan nå står på randen av nok en flomkatastrofe, kan se mot nabolandet etter nødhjelp.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*