Farlig for jenter

Disse heldige jentene er blant de få gatebarna som har fått sjansen til å utdanne seg.

India er det fjerde farligste landet for kvinner.  Allerede som nyfødt risikerer jentebarn døden fordi de ikke er det ”rette” kjønnet. India kommer bak landene Afghanistan, Kongo og nabolandet Pakistan, viser undersøkelsen utført av TrustLaw – Reuters. Den store andelen barnedrap og menneskehandel har bidratt til at India har fått den dårlige plasseringen. De siste 20 årene har ti millioner jenter blitt drept enten før eller rett etter fødsel, viste en UNICEF-rapport i 2006. Indiske myndigheter har også kartlagt at minst 100 millioner mennesker var involvert i menneskesmugling i 2009.

 Landsbygda 

India har tradisjonelt sett vært et patrikalsk samfunn. Selv om det i dag finnes et lovverk ment for å beskytte kvinner er det langt mellom loven og det virkelige liv. Spesielt på landsbygda. Hos familiene her er den sosialøkonomiske situasjonen en annen. De fattige familiene har ikke råd til å gi jentene verken næring eller utdannelse, ettersom de i disse områdene er sett som en utgift fremfor  en ressurs. Derfor har kulturen for å diskriminere jentebarn vedvart. Denne virkelighetsoppfattelsen må endres for å forbedre kvinners situasjon i India.

Tviholdt

Spørsmål om kvinners utdanning samt skikker som enkebrenning, ble tema for debatt ved slutten av 1800-tallet. Det uten at kvinnene selv fikk ta til orde i det offentlige rom. En sterk nasjonalfølelse vokste frem blant inderne i denne tiden. Mens de enda var under sterk britisk innflytelse ble hjemmet stedet indiske menn ønsket å behold upåvirket av britenes kultur. Det betydde å tviholde på konservative kjønnsroller. Den braminske, hjemmeværende kvinnen ble et nasjonalt indisk symbol.

Bangladesh

Du kan se paralleller til situasjonen i Bangladesh under demokratiseringsprosessen hundre år senere. Da var det spesielt den islamistiske bevegelsen som kalte kvinneaktivister for uislamske da de jobbet for å gi flere jenter en plass på skolebenken. Til tross for dette fikk ikke islam helt det samme fotfestet i Bangladesh som i mange andre muslimske land. Flere kvinner gikk derfor uten slør og jobbet utenfor hjemmet.

1 Comment on Farlig for jenter

  1. calcuttageir // 5. september 2011 at 08:23 // Svar

    Veldig bra, spesielt med den historiske forankringen. Et stort spørsmål er i hvilken grad den skjeve kjønnsbalansen vil påvirke Indias utviklingsmål.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*