Delstater og utenrikspolitikk

Kilde: The Telegraph

Ifølge den indiske grunnloven er utenrikspolitikk sentralregjeringen i Delhi sitt domene. Likevel har det lenge vært tydelig at grensene er uklare. Mange delstater har store interesser knyttet opp til forholdet med spesielt naboland. Derfor har man gjennom historien sett at indiske delstater har hatt en klar påvirkning på den nasjonale utenrikspolitikken. Eksempler på dette er Tamil Nadus rolle i forholdet mellom India og Sri Lanka, Kashmirs betydning for Indo-Pakistanske relasjoner og Paschimbanga (Vest-Bengal) sin betydning for forholdet til Bangladesh.

I den siste uken har nok et drama utspilt seg som viser hvordan delstater i det føderale India kan ha enorm påvirkning på utenrikspolitikken. Saken dreier seg om vanndelingsavtaler mellom India og Bangladesh. Her har forhandlere i lengre tid jobbet iherdig for å komme fram til hvordan de to landene skal dele vannressursene til de elvene som renner gjennom begge landene. Målet på indiske side var blant annet å endre det problematiske forholdet til B’desh – og når avtalen sammen med et statsbesøk så ut til å være i boks regnet man med at man stod ovenfor en helt ny framtid for relasjonene mellom de to landene. men da hadde de glemt Pashimbangas regjering og førsteminister Mamata Banerjee.

Siden Mamatas parti Trinamol sitter i koalisjonsregjeringen i Delhi og har et godt forhold til nåværende statsminister Sheikh Hasina i B’desh, regnet trolig forhandlerne i Delhi at Pashimbangas støtte var gitt. Mamata så det ikke slik. Ikke bare mislikte hun delingsavtalens innhold, hun synes også det var feil å ikke bli tatt med i selve forhandlingene. Når det i tillegg viser seg at det datagrunnlaget for vannføring sentralregjeringen brukte under forhandlingene er svært forskjellige fra de dataene delstaten sitter på, ble det umulig for Mamata å reise med statsministeren til B’desh for å underskrive avtalen.

Sheikh Hasina og Manmohan Singh. Kilde: Dawn.com

Dermed er situasjonen i dag som følger: Statsminister Singh har ankommet B’desh uten Mamata og uten en avtale som de kan signere. Både den indiske og den bangladeshiske statsministeren har mistet ansikt. Mamata står igjen som den sterke, med makt til å legge sterke føringer selv på utenrikspolitikken til India.

Dermed får vi nok et bevis, for dem som var i tvil, på at indisk innenrikspolitikk har stor betydning for landets utenrikspolitikk.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*